Informacja dla mieszkańców

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
17 lutego 2023
Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?

- unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia

– unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków: fermy, kurniki, stad gołębi,

w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe,

pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć ręce,

- staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze – dokładnie umyj z użyciem detergentów,

- pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,

produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.

????Naturalnym gospodarzem wirusów ptasiej grypy jest drób i dzikie ptactwo, zdarzają się jednak przypadki przekroczenia bariery gatunkowej i może dochodzić do zakażeń u ssaków, m.in. świń i człowieka.

????Wirusy wykazują bardzo zróżnicowaną patogenność. Na podstawie zdolności do wywołania choroby dzieli się je zasadniczo na 2 grupy:

????wysoce zjadliwe wirusy (highly pathogenic avian influenza - HPAI) powodują grypę ptaków o ciężkim przebiegu, która jest ostrą chorobą ogólnoustrojową ze śmiertelnością dochodzącą do 100% u ptaków grzebiących. Do tej grupy należą niektóre podtypy H5 (np. H5N1) i H7(H7N9). Wirusy HPAI mogą się namnażać w całym organizmie gospodarza i uszkadzać najważniejsze narządy, co zwykle jest przyczyną śmierci.

????wirusy charakteryzujące się małą zjadliwością (low pathogenic avian influenza - LPAI), należą one do wszystkich podtypów, w tym również H5 i H7. Wywołują zwykle łagodną postać grypy ptaków z objawami ze strony układu oddechowego i pokarmowego.

???? Zasady higienicznego postępowania w profilaktyce grypy:

????myj ręce przed kontaktem z żywnością,

????utrzymuj powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania żywności w należytej czystości,

????myj ręce po wyjściu z toalety,

????przestrzegaj zasad higieny przy przygotowywaniu żywności,

????chroń pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania żywności przed dostępem owadów i zwierząt.

????przechowuj oddzielnie (oddzielne pojemniki, różne półki w lodówce) żywność przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (wędlina, ser) od żywności przeznaczonej do dalszej obróbki np. termicznej (surowe mięso) – tak, aby nie dopuścić do kontaktu między nimi,

????do przygotowywania żywności przeznaczonej do dalszej obróbki używaj oddzielnego sprzętu, np. noży, desek do krojenia.

???? W przypadku kontaktu z ptactwem i zaobserwowania u siebie objawów grypowych skontaktuj się ze swoim lekarzem!

Informacja o zakazach i nakazach dotyczących  utrzymywania drobiu i innego ptactwa.
 

Link do rozporządzenia:

http://dzienniki.luw.pl/legalact/2023/553/

 

 
 
 
 

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2023-02-17
Data publikacji:2023-02-17
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Małgorzata Kijewska
Liczba odwiedzin:32